MU20 wint in verlenging van ongeslagen koploper

Zaterdag kwam de koploper in de poule op bezoek. Grasshoppers MU20 was ongeslagen dit seizoen. Achteraf heb ik zelfs begrepen dat het team al anderhalf jaar niet heeft verloren. Het zou dus een flinke uitdaging worden voor ons team.

We beginnen met een bespreking in de kleedkamer en de opdracht is duidelijk; we moeten ons beste spel laten zien willen we kans maken op de overwinning. Het eerste kwart beginnen we met een sterke opstelling. Na een aantal minuten is het al duidelijk dat hun center (nr.15) voor de meeste problemen gaat zorgen. We hebben moeite om hem te bedwingen, dus ik neem een time-out om dit te bespreken. Hun center was vooral gevaarlijk onder het bord, dus we proberen hem buiten de bucket te houden. Desondanks scoort hij 8 punten in het eerste kwart. Gelukkig speelt onze guard Bayu enorm sterk deze wedstrijd en zet daar ook 8 punten tegenover. Een driepunter van Jason, een score van Ajiani waardoor we langszij komen en we winnen dit kwart met 16 – 12.

Normaal gesproken probeer ik alle spelers genoeg minuten te geven, maar nu ik zie dat we kans maken tegen de koploper, besluit ik vol voor de winst te gaan. Dit betekent echter dat een aantal spelers minder minuten krijgen. Het tweede kwart beginnen we sterk. Hun center hebben we beter onder controle door onze helpside defense. Jason gooit er nog maar eens een drietje in en Grasshoppers besluit een time-out te nemen. Na de time-out gaat Bayu verder waar hij was gebleven. De tegenstander heeft erg veel moeite met zijn snelheid. Mede door zijn 9 punten en een mooie lay-up van Juup, winnen we dit kwart met 17-11. We gaan rusten met een voorsprong van 33 – 23.

Met een kleine marge van 10 punten besluit ik om ook de andere spelers wat minuten te geven. Na drie minuten in het derde kwart heeft Grasshoppers echter de achterstand weggewerkt en staat het 35 – 35. Noodgedwongen moet ik weer spelers wisselen om grip te houden op de wedstrijd. Dit kwart blijkt ook hun nr.14 een sterke speler te zijn. Onze helpside staat niet goed, waardoor hij makkelijke scores krijgt onder de basket. Daarnaast blijkt hij ook nog te kunnen schieten en scoort dit kwart twee driepunters. Mede door zijn 12 punten verliezen wij dit kwart met 18 – 29. We staan nu 1 punt achter met 51 – 52.

In het vierde kwart gaat de strijd gelijk op. Eerst komen wij op voorsprong en dan scoren zij weer. Met een achterstand van 59 – 62 neem ik een time-out. Ik heb niet veel te bespreken, want we staan goed te spelen. Deze time-out is vooral bedoeld om de spelers wat rust te geven en wat te drinken. De jongens hebben veel minuten gemaakt. Na acht minuten in dit kwart maakt hun center (nr.15) zijn vijfde fout. Bedirhan scoort één van zijn vrije worpen voor een stand van 64 – 66. Door een score van Jason komen we weer op gelijke hoogte en neemt de tegenstander een time-out. In de laatste minuut gaat Bayu naar het bord. Er wordt een fout gemaakt door Grasshoppers. Twee vrije worpen. Bayu raakt ze allebei en de stand is 68 – 66. Grasshoppers neemt weer een time-out. Verdedigend proberen wij de bucket dicht te houden, maar ook geen driepunters toe te staan. Met zes seconden te gaan, een onoplettend moment in de verdediging en zij scoren een makkelijk bal onder de basket. 68 – 68. Verlenging!

Ook in de verlenging is de spanning te snijden en gaat het gelijk op. Jammer genoeg maakt Bayu, na een kleine twee minuten, zijn vijfde fout. Bij een stand van 72 – 73 wordt er een fout gemaakt op een doelpoging van Bedirhan. Hij benut beide vrije worpen, waardoor wij op voorsprong komen met 74 – 73. Grasshoppers neemt nog een laatste time-out, maar zij komen daarna niet meer tot scoren. Een fout op Jason zorgt weer voor vrije worpen die koelbloedig worden gescoord voor een stand van 76 – 73. De wedstrijd lijkt gespeeld. Tot slot wordt er nog een onsportieve fout gemaakt op Yusuf, die ook zijn vrije worpen benut. We winnen deze spannende wedstrijd met 78 – 73.

Als coach kan ik alleen maar trots zijn op deze prestatie. Als MU18 team in een MU20 competitie winnen van de ongeslagen koploper. De punten waren deze keer wat minder goed verdeeld door mijn wisselbeleid. Alleen twee spelers kwamen in de dubbele cijfers; Bayu met 36 punten! en Jason met 19 punten. Hopelijk kunnen we de volgende wedstrijden de minuten weer wat beter verdelen.

Komend weekend spelen we uit tegen Forwodians en zaterdag 7 december spelen we om 17:00 uur onze laatste thuiswedstrijd van dit jaar tegen Oegstgeest.

Kom de jongens aanmoedigen!