MU20 scoort 100 punten

Na drie weken zonder wedstrijden, was het zaterdag eindelijk weer zover. Quick Runners MU20 kwam op bezoek bij Juventus. Ik had de beschikking over mijn hele team en Suheyl als bankspeler, terwijl de tegenstander met zes man kwam opdagen. Voor de tip-off heb ik nogmaals benadrukt dat we elke wedstrijd gefocust moeten beginnen en dat we dat het beste kunnen doen door meteen een strakke man-to-man defense neer te zetten. Vanwege trainingsopkomst de afgelopen weken starten we met een aantal andere spelers. Spelers die hard trainen en altijd aanwezig zijn worden beloond met meer speelminuten.

We beginnen het eerste kwart met een redelijke defense, maar hebben moeite om hun beste speler af te stoppen. Daarnaast staat Quick Runners in een 2-1-2 zone, waar we nog niet helemaal raad mee weten. Desondanks gaat de strijd gelijk op en winnen we, mede door twee driepunters van Jason, het eerste kwart met 21 – 18.

Na het eerste kwart leg ik uit hoe we positioneel moeten staan tegenover de zone en wisselen we een aantal spelers. In het tweede kwart is dit aanvallende positiespel goed zichtbaar en zorgt voor meer scoringskansen in de bucket. We staan ook veel beter te verdedigen, waardoor ook hun beste spelers nauwelijks tot scoren komen. In vijf minuten lopen we 10 punten uit, waardoor de tegenstander een time-out neemt. Na de time-out blijven wij echter doorgaan met scoren. In de transitie zijn we er snel uit, wat lijdt tot makkelijke layups. Vooral Jason is aardig op dreef en scoort dit kwart maar liefst 14 punten! We winnen dit kwart met 33 – 7 voor een ruststand van 54 – 25.

Tijdens de rust bespreken we onze tactiek voor de tweede helft. Een aantal spelers hadden al gevraagd of we niet full court konden gaan verdedigen. Iedereen ging daarmee akkoord, dus hier zouden wij het derde kwart mee beginnen. Aangezien we flink voor stonden, leek het mij als coach handig om ook wat dingen te oefenen tegen een echte tegenstander. Op mijn teken zouden wij daarom ook een 2-1-2 zone neerzetten.

Het derde kwart beginnen wij dus met een full court man-to-man. Er wordt echter te weinig druk gezet, waardoor Quick Runners er makkelijk uit komt en meer ruimte krijgt in de aanval. Vooral hun beste speler weet goed gebruik te maken van deze ruimte en scoort dit kwart ook 14 punten. We krijgen een run van 11-20 om onze oren en ik word gedwongen om mijn eerste time-out te nemen. Op de bank vraag ik de jongens wat ze nou aan het doen zijn. Er is geen focus en geen inzet. Dit is gewoon een mentale kwestie. De peptalk lijkt te werken, want na de time-out maken wij een 10-2 run, waardoor we het kwart maar met 21 – 22 verliezen. Het derde kwart eindigt met een stand van 75 – 47 voor Juventus.

Met 75 punten op het scorebord stellen wij ons het doel om de 100 punten te halen. In het vierde kwart gaan we weer terug naar onze vertrouwde man-to-man defense. De score gaat gelijk op. Bij Quick Runners moeten ze het toch vooral hebben van de individuele kwaliteiten van één speler, terwijl wij meer als team spelen en de punten netjes verdelen over meerdere spelers. Het kwart eindigt met een gelijke score van 25 – 25. De wedstrijd wordt door Juventus MU20 gewonnen met 100 – 72.

Iedereen heeft gescoord deze wedstrijd en een aantal komen zelfs in de dubbele cijfers (Jason 31 pt, Bedirhan 16 pt, Martje 10 pt en Suheyl 10 pt). Vooral het tweede kwart hebben we heel mooi basketbal laten zien. Verdedigend was het sterk en aanvallend kwamen we er snel uit. We hebben de hele wedstrijd gecontroleerd en zijn nooit echt in de problemen gekomen, maar 72 punten tegen een team met zes spelers zou eigenlijk niet mogen. Dit is een aandachtspunt dat we meenemen naar de volgende wedstrijden.

Volgend weekend hebben we helaas geen wedstrijd, maar 16 november spelen we om 18:00 uur thuis tegen Grasshoppers die bovenaan staan in de poule.

Kom de jongens aanmoedigen!