VU16-1 laat groei zien tegen Den Helder VU16-1

Met Luka, Zehra, Rezzan, Zarah, Berfin, Veyla, Zoë, Fatmanaz, Ilayda en Aisha reisden we af naar Den Helder. Sevim en Carmen waren afwezig. Rezzan was helaas ook geblesseerd geraakt in de wedstrijd van VU18 die zaterdag gespeeld werd. Maar zij was er bij om de ploeg te steunen en onderdeel te zijn van het ontwikkelproces dat we als team zijn ingegaan. We waren ruim op tijd en konden zodoende nog een deel van de dames 1 eredivisie wedstrijd meepikken.

De opdracht van vandaag was duidelijk. Afgelopen weken hebben we specifieke fundamentals getraind (ruimte claimen, basket zien, van de bal af kijken) en deze toegepast in de uitvoering van onze aanval. Dus ook tactisch zijn we aan de slag geweest waardoor de fundamentals meteen toegepast moesten worden in de partijvormen. Nu moest het niveau van de uitvoering van de partijvormen tijdens de training nog terugkomen in de wedstrijd.

In het eerste kwart hadden we veel moeite om de drives te stoppen. Het midden werd niet goed dichtgehouden. Aan de ene kant was er ruimte voor verbetering in de 1 – 1 verdediging en de approachstep van de verdediger naar de eigen aanvaller toe. Aan de andere kant speelden we met te weinig overtuiging en concentratie. Er werd enorm hard gewerkt, maar het was nog weinig effectief. Het aanvallende spelaandeel was er wel, maar het belonen van onszelf gebeurde nog niet. De enige scores kwamen van een mooie steal van Berfin, gevolgd door een mooie lay up en een technisch keurige vrije worp van Aisha. Het kwart werd zodoende verloren met 25 – 3, met een sterk gevoel dat er meer in zat.

In het tweede kwart werd er flink gewerkt aan de verdediging. 1 – 1 ging de uitvoering beter, maar vooral als Den Helder de bal naar de andere kant had geswingd en we een verdedigende approach moesten maken, was het midden kwetsbaar. Aanvallend kregen we de organisatie beter onder controle en hadden we meer spelaandeel dan in het eerste kwart. In de time outs letten de meiden goed op en ook het coachen door Marck op de bank heeft zichtbaar effect op de aanvallende en verdedigende uitvoering op het veld. Maar nog altijd was het gevoel dat er meer in zat. Het kwart werd verloren met 27 – 8 voor een tussenstand van 52 – 11.

In de rust werd besproken dat er meer in zat. tegelijkertijd werden de zaken benoemd die zichtbaar beter gingen dan vorige wedstrijden en dat we het eigenlijk best goed deden. Door verdedigend wat slimmer te gaan spelen zou dat ook zichtbaar moeten worden in de tweede helft.

In het derde kwart werd er meteen met meer overtuiging gespeeld. VU16-1 merkte dat we met het slimmer verdedigen meer controle kregen over de tegenstander. Langzaamaan gaan wij meer en meer bepalen wat de tegenstander aanvallend mag doen in plaats van dat wij genoodzaakt zijn om te reageren op de acties van de tegenstander. Bij vlagen zijn wij daarmee de dominante ploeg en dwingen we passfouten of balwinst af. Ook reboundend schakelden onze dames een tandje bij en werd het voor Den Helder minder makkelijk om te scoren, ondanks een enorm lengteoverwicht. Aanvallend speelden we constanter in wat we hebben getraind en afgesproken met elkaar. Dat zorgde voor structuur en voorspelbaarheid voor onze eigen speelsters. Hiermee groeide ook het spelaandeel van onze dames. Dit alles zorgde weer voor een boost aan zelfvertrouwen. Het kwart werd verloren met 16 – 7 voor een tussenstand van 68 – 18.

In het vierde kwart bleef het spelbeeld hetzelfde. Juventus had nu meer controle over de wedstrijd verkregen. Het midden werd nu in alle situaties vaker dichtgehouden waardoor de helpside beter georganiseerd kon worden. Aanvallend loopt het vervolgens ook steeds beter. Ruimte wordt geclaimd, de ring wordt gezien en de timing en spacing zijn al stukken beter ingeregeld. Het zorgt ervoor dat we over niet al te lange tijd kunnen gaan werken aan een volgende ontwikkeltrap. Den Helder blijft de betere ploeg, maar het verschil is in de tweede helft lang zo groot en duidelijk niet meer. Het kwart werd verloren met 18 – 10 voor een eindstand van 28 – 86.

De tweede helft vielen de puzzelstukjes meer en meer op hun plaats. Terwijl we in de eerste helft met 52 – 11 verloren, werd in de tweede helft de verbetering in aanvallend en verdedigend opzicht ook in de score zichtbaar. De tweede helft werd verloren met 34 – 17. Dit resultaat was puur aan ons eigen betere spel toe te schrijven. Na de wedstrijd werd de meiden dan ook op het hart gedrukt dat er met trots teruggekeken kan worden op de successen in deze wedstrijd.

De ontwikkeling van de speelsters en het team gaan nu snel. De komende week gaan we met z’n allen hard aan het werk om de ontwikkelstappen te blijven maken. Volgende week spelen we thuis tegen Landstede Hammers uit Zwolle. We hopen op veel publiek!