VU18 onttroont koploper BOB

Vandaag traden de VU18 meiden aan tegen de ongeslagen koploper BOB. Wederom grote meiden die de hele wedstrijd in een zoneverdediging kruipen. Deze dames bleken een goede tegenstander en waren redelijk op elkaar ingespeeld. Marty en El (coach XU12) waren vandaag de coaches. Michel kon aanvankelijk niet maar achteraf wel en bekeek de wedstrijd vanaf de tribune. Assia was vandaag afwezig, maar Luciana nieuwe speelster bij VU18 was weer van de partij. Daarnaast waren er weer 4 bankspeelsters vanuit VU16 aanwezig.

In het eerste kwart gingen de dames goed van start. Er werd door 4 speelsters gescoord en onder leiding van Berfin, die dit kwart 8 punten scoorde werd in het eerste kwart een voorsprong van 14 – 8 genomen.

Na drie minuten in het tweede kwart stond er een voorsprong van 17 – 10 op het bord. Daarna herpakt BOB zich en kruipt langzaam terug naar een 20 – 20 stand. BOB gebruikt hiervoor een statische zoneverdediging. Omdat het grote meiden zijn, is er weinig ruimte om naar de basket te gaan en dus moeten de meiden zoeken naar de oplossingen. Geregeld wordt er bij Juventus gehamerd op het belang van een man to man press. Dit zorgt voor extra balwinst en voorkomt dat de tegenstander in de zone kan gaan staan. Via deze tactiek loopt Juventus toch weer uit. Het kwart wordt verloren met 10 – 12 voor een ruststand van 24 – 20.

Duidelijk is dat BOB niet makkelijk aan scoren toekomt. Wederom is de full court man to man verdediging belangrijk om te kunnen winnen tegen het zoveelste zoneteam in deze competitie. Als al die grote meiden in de bucket staan, is het scoren dichtbij de basket een stuk lastiger.

In het derde kwart wordt er goed aangevallen tegen de zone. Penetraties worden door de zone afgestopt, maar er wordt goed gepasst naar de vrijstaande medespeelster. Zodoende komen de meiden alsnog tot vrije lay ups en tot middellange afstandsschoten. Na 4 minuten staat het 35 – 26. Dan lijkt een deel van de meiden een rustiger tempo te gaan spelen in de aanval. Enkele meiden hebben wel haast. Er worden enkele minder goede beslissingen genomen waardoor BOB makkelijk aan balwinst komt. Daarnaast is de coach van BOB voortdurend bezig met het beïnvloeden van de scheidsrechters. Daarmee schuift het momentum van de wedstrijd in het voordeel van BOB. Ze komen weer terug tot op 2 punten. Het kwart werd verloren met 12 – 14 voor een tussenstand van 36 – 34.

Wanneer BOB voor komt met 36 – 37 wordt de verdediging weer aangetrokken. Ondanks constante protesten van de coach van BOB en terwijl er daardoor veel in het voordeel van BOB gefloten wordt, staat er al snel een voorsprong van 45 – 39 op het bord. Juventus verdedigt collectief keihard en wissels door foutenlast maken voor de intensiteit en de verdedigende druk nauwelijks iets uit. Onder aanhoudende druk loopt Juventus uit naar 49 – 41 met nog 3 minuten te gaan. Juventus gaat dan de klok gebruiken en speelt weer lange aanvallen. Net als vorige tegenstanders blijft BOB in de zone staan en dwingt daarmee niets af. Juventus kan de wedstrijd vervolgens rustig uitspelen. Het kwart wordt gewonnen met 15 – 10 voor een eindstand van 51 – 44.

Volgende week speelt VU18 tegen de nieuwe koploper, Binnenland in Barendrecht.