VU16-1 doet eerste ervaringen op tegen landelijke tegenstanders

Op zaterdag 31 augustus werd door VU16-1 de eerste minuten gemaakt in het kader van het nieuwe seizoen. Zoals de meesten wel weten hebben we vorig seizoen besloten om het avontuur in de landelijke competitie aan te gaan, wetende dat we nog veel werk te doen hebben op het gebied van mentaliteit, techniek en tactiek. Het landelijke niveau vraagt meer van ons dan ons huidige technische en tactische niveau. Dat betekent dat we inschatten dat we het komende seizoen niet veel zullen winnen, maar wel enorm zullen groeien en ontwikkelen. Wat de stap van de regionale naar de landelijke competitie nog pittiger maakt, is de stap die het hele team zet qua leeftijdscategorie (van VU14 naar VU16) en het verschil in balmaat.

Toch hebben de coaches enorm veel vertrouwen in de ploeg vanwege hun werkmentaliteit, leergierigheid, leerbaarheid en ambitie. Daarnaast is er een flink aantal coaches met kennis en ervaring betrokken bij de opleiding van het team. Dit seizoen zullen er teamdoelen en individuele doelen gesteld worden die niet gaan over winnen of verliezen, maar over het maken van niveaustappen. Het winnen komt dan uiteraard later weldegelijk om de hoek kijken. Bij het openingstoernooi in Barendrecht werd tegen de thuisploeg Binnenland, Grasshoppers en Lokomotief gespeeld.

De eerste wedstrijd werd dik verloren, maar we kwamen weldegelijk aan basketballen toe. Lokomotief begon meteen met pressen. In het begin leden we daardoor wat balverlies, maar al heel snel werkte onze pressbreaker goed genoeg om deze press het hoofd te bieden. In de aanval kregen de meiden meer weerstand dan ze tot nu toe gewend zijn. We hebben in deze fase van onze ontwikkeling nog te veel tijd nodig om te schakelen en de tegenstander geeft ons die tijd niet. Er wordt een hoger vaardigheidsniveau afgedwongen en een hoger handelingstempo. Langzaamaan groeiden we in de wedstrijd en wisten we er zichtbaar beter mee om te gaan.

De tweede wedstrijd ging al stukken beter. Meer en meer was de ingetrainde structuur terug te zien. Verdedigend schakelden we vaak niet snel genoeg om waardoor we te makkelijke scores tegen kregen. Na instructies daarover zagen we ook wat dit betreft meteen resultaat. Alhoewel Binnenland beter was, kwamen we weer aan basketballen toe en wisten we geregeld te scoren. Verdedigend werd er zo hard mogelijk gewerkt en wist Binnenland daardoor geregeld niet te scoren. Uiteindelijk werd de wedstrijd verloren met 15 – 7.

De laatste wedstrijd zat de vermoeidheid er al aardig in. Ook conditie en doorzettingsvermogen is een aspect dat we zullen moeten ontwikkelen. We kwamen goed mee en kwamen geregeld in kansrijke posities. Mede doordat er een hoger handelingstempo gevraagd wordt en er sneller beslissingen genomen moeten worden dan we gewend zijn, beloonden we onszelf te weinig. Dit zal snel genoeg beter gaan. Ook hier zag je het niveau van onze ploeg snel stijgen.

De opbrengst van het toernooi is dat 10 van de 12 meiden die in de selectie zijn opgenomen allen veel minuten hebben kunnen spelen. Dit is uiteraard goed voor het opdoen van wedstrijdritme. Daarnaast was het goed om te zien dat de meiden niet opgeven, hard blijven doorwerken ondanks veel tegenstand en dat de meiden snel leren. Daarnaast hebben we genoeg stof om over te praten met elkaar en om aan te werken op trainingen. Alleen nu hebben de speelsters een beeld bij wat er bedoeld wordt als er gesproken wordt over bijvoorbeeld het nodig zijn van een hoger handelingstempo. Die beelden die we met elkaar gaan kunnen delen zullen belangrijk zijn voor de snelheid waarin we met elkaar kunnen groeien.

Ik vond het niet tegenvallen afgelopen weekend en was eigenlijk best tevreden met wat ik heb gezien. Volgend weekend gaan we weer spelen en zullen we weer belangrijke ervaring opdoen. Maar eerst gaan we natuurlijk weer hard aan het werk op de trainingen.