VU14-1 wint niet van DAS VU14

Vandaag waren we niet compleet. Sevim was afwezig vanwege schoolverplichtingen in het buitenland. Daarnaast kampt Renske nog met haar enkelblessure, Aisha met haar knieblessure, Zarah heeft een lichtere enkelblessure en had ook Rezzan last van een lichte blessure. Maar iedereen zou geven wat ze te geven hadden aan energie en veel meer kan je niet doen.

Iayda, Carmen, Zarah en Zehra hadden al gespeeld, maar er was goed op de belasting gelet. Met VU14-2 hadden ze een mooie laatste overwinning van een paar punten behaald op BS Leiden VU14-2. En Rezzan had een kleine 10 minuten bijgedragen aan de prima overwinning van VU18 op River Trotters.

De tribunes zitten bomvol. Zowel familieleden en vrienden van de meiden van Juventus als van DAS zaten op de tribunes. De sfeer was goed. VU14-1 krijgt van ouders van Juventus ook nog een mooie versiering van ballonnen. Zo werd er een mooi podium gecreëerd voor alle meiden om op te schitteren.

Na een goede WUP gingen we beginnen. We zouden beginnen met full court man to man pressie. Vrijdag hadden we het 1 en ander nog even doorgenomen tijdens de training. Het principe is altijd dat wij dominant spelen en bepalen wat de tegenstander doet. We willen zo weinig mogelijk reactief spelen. We zouden half court en full court beiden gaan gebruiken om DAS verdedigend aan banden te leggen. We trainen elke training voluit en worden zichtbaar steeds beter. Vandaag zou een mooie vergelijkingsmeting zijn met de eerste ontmoeting met DAS.

En zo geschiedde het dan ook de eerste 5 minuten. Met goed verdedigen, hard werken en dus dominant spelen, dwingen we een hoop balverlies af. We schieten naar een 12 – 2 voorsprong en spelen daarbij brutaal. Daarmee zouden we DAS de verdere wedstrijd in een kleine rotatie dwingen. Waar ze de eerste ontmoeting hun betere speelsters veel op de bank konden houden, met name in de eindfase, zouden ze deze keer gedwongen zijn om uit een ander vaatje te tappen. Ze speelden vooral met 6 speelsters deze wedstrijd. Juventus wisselt door en heeft na 10 minuten alle speelsters alweer in het veld gehad. Er zijn dit kwart dan ook 6 verschillende speelsters die scoren. Dit komt door goed samenspel en dat maakt dat we onvoorspelbaar zijn in de aanval. DAS herpakt zich later in het kwart en weet aan te haken. Het kwart wordt gewonnen met 13 – 12.

DAS zet door en loopt uit naar 13 – 17. Met het publiek achter de ploeg haakt VU14-1 toch weer aan en komen de meiden langszij met een tussenstand van 17 – 17. Onder leiding van nummer 52 blijft DAS toch net aan de goede kant van de score. Zij is lastig af te stoppen en heeft na 15 minuten al 13 punten op haar naam. DAS dwingt bij ons een hogere benodigde handelingssnelheid af. Hierdoor hebben we minder tijd dan we gewend zijn om beslissingen te nemen en worden op allerlei terreinen hogere beheersingsniveaus afgedwongen. We missen daardoor ogenschijnlijk makkelijke kansen, die misschien eigenlijk helemaal niet zo makkelijk waren. Maar gaandeweg beginnen allemaal te voelen dat er iets meer in zit vandaag. Na een tussenstand van 19 – 23 passen we kleine dingen aan in de tactiek. Ook krijgen de meiden individuele coaching op de bank. Op deze manier en vooral doordat de meiden al het hele seizoen heel goed te coachen zijn, werken we onszelf alsnog naar een voorsprong van 25 – 23. Het spel gaat op en neer waardoor de ruststand terecht gelijk is. Het kwart werd verloren met 14 – 15 voor een tussenstand van 27 – 27.

In kwart 3 blijven de ploegen aanvankelijk aan elkaar gewaagd. Na enige minuten in kwart 3, missen we teveel kansen. Bij een tussenstand van 31 – 33 zien vooral nummer 52 en 38 hierin kansen voor DAS. Zij zijn snel in de omschakeling van verdediging naar aanval. Onder leiding van deze meiden pakken de tegenstanders een voorsprong van 33 – 41. Ondertussen draait de coachingstaff volop. Op de bank krijgen de meiden opdrachten en uitleg, terwijl er op het veld ook het 1 en ander gedaan wordt om het probleem op te lossen. De meiden voeren de opdrachten super goed uit en blijven werken als paarden en spelen zoals afgesproken, op een “brutale” manier. Daarnaast bemoeit iedereen zich met de rebound. En ook als we de rebound niet kunnen pakken, dan zorgen we ervoor dat DAS de rebound ook niet makkelijk pakt. De meiden geven alles en spelen met veel passie, beleving en met heel hun hart. Het lukt zodoende om aanvallend de balans te herstellen en DAS verdedigend weer te beteugelen, maar de voorsprong van ongeveer 10 punten blijft gehandhaafd. Het kwart werd verloren met 7 – 16 voor een tussenstand van 34 – 43.

Juventus blijft een enorm hoge energie leveren. Inmiddels zijn half court en full court met elkaar afgewisseld. Zijn verschillende meiden op diverse tegenstanders gezet om te kijken wie het beste bij wie past. Aanvallend hebben we breaks afgedwongen, spelen we goed 1 tegen 1, proberen we ook afstandsschoten te nemen waar we ze krijgen en spelen we onze georganiseerde aanval. We komen daarmee op de vrije worpenlijn, maar zetten de vrije worpen te weinig om in punten. De vrije worpen zijn technisch goede, kansrijke schoten, maar vallen net niet vandaag. Misschien spanning of vermoeidheid, wie zal het zeggen. Maar dit is slechts 1 van de voorbeelden van ruimte voor verbetering. En het is goed om onder druk vrije worpen te moeten nemen. Die ervaring neem je weer mee. Door het harde werken en het volharden kruipen we dichterbij. Na 4 minuten heeft DAS nog niet gescoord en hebben wij 4 punten aangetekend. En dus staat het 36 – 44. DAS vlucht in een time out. Ook wij wilden net een time out nemen, want het wedstrijdbeeld is positief. Je voelt dat er een kans is om te winnen, we zijn de bovenliggende partij aan het worden. We schakelen om naar de maximale pressieverdediging. Nummer 52 heeft tot en met het derde kwart al 29 punten gemaakt, maar inmiddels wordt zij verder uit de wedstrijd verdedigd. Bij 39 – 46 nemen wij een time out. Er zijn dan nog 4 minuten te spelen. Het momentum is inmiddels volledig voor ons. We zijn de betere ploeg en je merkt aan alles dat we gaan stunten. We gaan winnen! De meiden beamen dat , voelen dat ook en met een paar tips en een enkele afspraak gaan ze het veld in om de punten te pakken. Er wordt brutaal gespeeld en er wordt een enorm hoog niveau gehaald in de verdediging. Er wordt voor elkaar gewerkt als nooit tevoren. En zo komen we tot 42 – 46, waarna DAS in een time out vlucht. Al die tijd doet DAS, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd, een beroep op hun beste speelsters. Ook dat dwingen we af en is een duidelijk gevolg van onze groei. Pas na ruim een minuut na de time out van DAS, met nog 2 minuten te spelen wordt er pas weer gescoord door 1 van de 2 ploegen. Helaas is de score voor DAS. DAS heeft de run van 9 – 2 daarmee gebroken. En je ziet, merkt, voelt dat DAS zich herpakt heeft en weer de balans heeft gevonden. Met een tussenstand van 42 – 48 met minder dan 2 minuten te gaan wordt er nog doorgewisseld. De meiden blijven vechten voor wat ze waard zijn, maar het blijkt dat we net tekort komen deze wedstrijd. Het kwart eindigde gelijk met 8 – 8. Uiteindelijk is de eindstand heel licht geflatteerd geëindigd in 42 – 51 in het voordeel van DAS.

We feliciteerden DAS met hun winst en verdiende kampioenschap. Maar ook wij werden door velen gefeliciteerd met het spelen van een geweldige wedstrijd, het neerzetten van een fantastische prestatie en het laten zien van onze geweldige groei. Er werd enorm veel energie geleverd. De wedstrijd was een mooie reclame voor het meidenbasketbal in onze vereniging. Iedereen heeft enorm genoten van de werk -en vechtlust en het behaalde niveau.

Bijzondere statistieken: Rezzan 3 steals, Zarah 4 steals, Ilayda 5 steals, Zoë 6 steals. Zehra 3 aanvallende rebounds, Als team 4 uit 18 vrije worpen. 8 van de 10 speelsters komen aan scoren toe (dat zegt iets over ons teamspel).

Dinsdag vertel ik kort iets over de rest van het seizoen qua oefenwedstrijden (1 a 2), de resterende trainingen en het trainingsprogramma dat gericht zal zijn op de voorbereiding op het komende seizoen en natuurlijk de seizoensafsluiting met VU14-1 en VU14-2.