VU14-1 verslaat Binnenland VU14-1 met 29 – 70!

Vandaag traden we aan met Acelya in de gelederen. Acelya speelt in VU14-2 en ging voor het eerst mee met VU14-1. Ze vond het heel erg spannend om mee te mogen doen en deed het fantastisch. Ze werd ook prima opgevangen door de spelersgroep. Er werd goed geconcentreerd warmgelopen. En dat was maar goed ook, want zoals op de training was voorspeld, reageerden het bord en de ring in Barendrecht flink anders op onze lay ups en schoten dan die in Sporthal Oost. Opvallend was dat de ingedeelde scheidsrechters uit Binnenland MU18 werden vervangen door 2 volwassen scheidsrechters. Eén ervan was de vader van een speelster en hij leek niet geheel onbevooroordeeld bij het fluiten. Dit zou helaas gevolgen hebben voor de dynamiek van de wedstrijd. Het was interessant om te zien hoe de meiden ermee zouden omgaan.

Bij Binnenland viel meteen in kwart 1 een jonge dame uit VU12 op. Zij had een belangrijke bijdrage in hun VU14 team en had veel dreiging naar de basket. Voordat we door hadden dat deze jonge dame een versterking was, had ze al 6 punten gemaakt. Later werd deze dame opgepakt door enkele verdedigende experts binnen onze ploeg. Zodoende zou ze er de rest van de wedstrijd nog maar 4 bij maken. Ook moesten we wennen aan het bord, de ring en de stijl van fluiten. Verdedigend hadden we het de eerste minuten niet op orde. Daardoor scoorde Binnenland te gemakkelijk. In de eerste minuten kon Binnenland zelf geen antwoord vinden op het aanvallende spel van Sevim en Rezzan. Zij konden scoren wanneer zij daar zin in hadden. Van de 28 punten die in kwart 1 gescoord werden hadden zij er samen 20. In totaal kwamen dit kwart 5 speelsters aan scoren toe. Binnenland scoorde zelf 14 punten. De tussenstand was daarom 14 – 28.

Alle 12 speelsters kwamen al in actie in kwart 1.

De toon van de wedstrijd veranderde al snel. Onze dames werden bijvoorbeeld uitgescholden en fysiek flink aangepakt, waarbij door enkele speelsters van Binnenland de grenzen van sportiviteit werden opgezocht. De meiden moesten (te) veel fysiek geweld incasseren, zonder dat dit voldoende werd beloond in de vorm van vrije worpen. Het werd hierdoor moeilijker om punten op het bord te krijgen en uiteraard had het effect op hoe de meiden zich in het veld bewogen. VU14-1 zocht het sportieve antwoord vooral in de verdediging. Binnenland wist zodoende in de tweede helft slechts 5 punten te scoren. In dit kwart kwam Acelya tot haar eerste 2 punten voor het VU14-1 team. En dit werd uiteraard luidkeels gevierd door haar teamgenoten. Intussen hebben al 7 speelsters gescoord. Dat is dan ook een kracht van ons team. Iedereen is in staat te scoren. Als een speelster, die normaal makkelijk scoort, het moeilijk wordt gemaakt om te scoren, dan is er altijd wel iemand anders die dan zal scoren. Juventus scoorde zelf 14 punten voor een ruststand van 19 – 42.

In het derde kwart komen we veelvuldig in kansrijke posities. Maar inmiddels is wat doorgaans qua fysiek en sportief spel is toegestaan nog verder tot een ongekend laag niveau gedaald. Enkele speelsters van Binnenland gaan hierbij over grenzen. Er wordt bewust geslagen, ellebogen worden uitgedeeld en zelfs heb ik een speelster op haar rug zien landen nadat haar poging tot scoren hardhandig wordt tegengehouden. Juventus VU14-1 incasseert veel en geeft verdedigend niets weg. De hoofden blijven opgeheven. Daarnaast genereren we zoveel extra aanvallen door onze goede verdediging, dat het enorme niveauverschil zich uiteindelijk toch wel vertaalt in een scoreverschil. Ondertussen blijven we doorwisselen en komt iedereen aan spelen toe. Inmiddels hebben dan al 8 speelsters een score gemaakt. Het kwart wordt gewonnen met 4 – 12 voor een tussenstand van 23 – 54.

In het laatste kwart spelen we, wél binnen fatsoensgrenzen, zelf ook veel harder. Er wordt aanvankelijk full court man to man gespeeld. Omdat de meiden van Binnenland al redelijk uitgeput zijn door de constante druk waaronder ze moeten spelen, is het afpakken van de bal nog makkelijker geworden. Lange tijd wordt Binnenland op slechts 2 punten gehouden. Wanneer de scheidsrechter plotseling alle meiden bij elkaar roept en vooral onze meiden aanspreekt, nemen we een time out. Uiteraard wilden we weten wat de boodschap was van de scheidsrechter om er rekening mee te kunnen houden. Halverwege de time out komt de scheidsrechter pas vertellen wat hij gezegd heeft en dat zijn boodschap niet alleen voor Juventus, maar ook voor Binnenland gold. Hij vond dat er te veel geslagen werd en dat moest ophouden. Het staat op dat moment 25 – 61. We besluiten half court te verdedigen. Tegelijkertijd moeten we druk blijven geven. Dit leidt tot veel kansen richting basket. Omdat je bij balwinst in half court defense het hele veld voor je hebt, kan je breaks lopen en wordt scoren makkelijker. Er zijn ook vele tactische aspecten waarmee je dat voordeel kan optimaliseren. In de nabije toekomst gaan we hieruit veel meer rendement halen. Dat komt op de komende trainingen aan de orde. Verdedigend zijn we dan (nog) wel uit onze comfortzone en daarom scoren de tegenstanders nog twee keer. Zelf scoren we meer dan Binnenland en dus eindigen we de wedstrijd na de genoemde time out met een 4 – 9 run. Het kwart werd gewonnen met 6 – 16 voor een eindstand van 29 – 70.

Elf van de twaalf meiden kwamen aan scoren toe. Bij Binnenland kwamen 5 van de 9 speelsters aan scoren toe.

Vandaag hebben we verdedigend ongeveer drie kwarten een goed niveau gehaald. Verdedigen is altijd onze basis geweest en iets waar je altijd op kan terugvallen. 29 punten tegen waarvan slechts 15 in kwarten 2, 3 en 4 samen opgeteld, is een fantastisch resultaat! Aanvallend waren we minder op dreef. We hebben minder goed gebruik gemaakt van onze 5 out aanval dan vorige wedstrijden. Misschien kwam dat door de dynamiek van de wedstrijd. Het was knap hoe de meiden ondanks gevoel van onrechtvaardigheid even hard blijven werken en doorzetten. We hebben met “kunnen incasseren” kunnen oefenen. Ook dit hield ons niet van de winst.

Maar vooral het gedrag van de meiden blijft het meest prijzenswaardig. Ondanks diverse aanleidingen bleven we ons gedragen zoals dat hoort. Geen onvertogen woord richting tegenstanders, geen onsportieve acties terug als antwoord, geen onvertogen woord richting scheidsrechter.

Gedrag dat past bij het team. Morele winnaars. Grote klasse!

Met deze winst is de tweede plaats veilig gesteld. Seizoen 2018 – 2019 tot nu toe: 14 keer winst, 2 keer verlies. Gemiddeld 71 punten gemaakt. Gemiddeld 33 punten tegen gekregen.

Bijzondere statistieken:

Renske 3 assists (= 6 pts waard), Zoë en Ilayda 7 rebounds, Rezzan en Sevim 56% veldschoten geraakt, Luka 60% veldschoten geraakt, Zarah 8 steals.