VU14-1 laat niets aan toeval over, uit tegen Helmink Heroes

Op zaterdag 16 maart werd de uitwedstrijd tegen Helmink Heroes gespeeld. De thuiswedstrijd werd al met 59 – 28 gewonnen. Die wedstrijd oefenden we een nieuwe georganiseerde aanval. Ook waren we nog een beetje stroef zo net na de kerstvakantie. Vorige week had HH uit met 26 – 57 van Grasshoppers gewonnen. En Helmink Heroes uit is altijd lastig! Met andere woorden: we gingen er heen, gebrand om een goede wedstrijd te spelen en HH niet te onderschatten.

In het begin zijn we nog een beetje zoekende. We scoren makkelijker dan HH, maar beide ploegen werken even hard. Na een paar minuten staat het 4 – 6 voor Juventus. Er wordt aan Juventuszijde flink doorgewisseld. Tijdens het eerste kwart komen zodoende alle 11 meiden in actie. Het tempo en de verdedigende druk wordt gedurende het eerste kwart langzaamaan verder opgevoerd. Het kwart eindigt in 8 – 19.

Het tweede kwart spelen we goed. Aanvallend weten de meiden elkaar goed te vinden. Er zijn veel extra passes te bewonderen. Er wordt hard gewerkt, goed verdedigd en geconcentreerd gespeeld. Bepaalde acties doen denken aan wat we op training oefenen. De eerste minuten scoren Carmen, Ilayda, Zehra, en Fatmanaz de punten voor een 0 – 14 run. Rezzan, Zoë en Sevim scoren daar in de rest van het kwart nog eens 18 punten bij. HH komt vrij weinig in kansrijke posities. De keren dat er een schotpoging wordt ondernomen, geeft VU14-1 veel druk en wordt de rebound gepakt. Het kwart wordt daarom gewonnen met 0 – 32 voor een ruststand van 8 – 51.

Het derde kwart wordt er nog steeds goed gespeeld. We laten HH wat meer komen en zetten pas op de eigen helft veel meer druk. We proberen half court te verdedigen, maar met sturen en druk zetten. Dat moeten we nog verder oefenen. We zijn full court gewend en dat is duidelijk. Verder proberen we een andere aanval te oefenen. Dat komt niet lekker uit de verf. Het is lastig om tegen deze tegenstander te oefenen, want in kansrijke posities komen gaat helaas te makkelijk. Het kwart wordt gewonnen met 4 – 16 voor een tussenstand van 12 – 67.

De wedstrijd was eigenlijk na het eerste kwart al beslist. Er werd drie kwarten een goed niveau gehaald. Verdedigend werd ook het vierde kwart een goed niveau gehaald, maar aanvallend was de scherpte er een beetje af. Toch werd ook het laatste kwart winnen afgesloten met 6 – 10 in het voordeel van Juventus VU14-1. De eindstand was derhalve 18 – 77.

De opdracht om hun topscorer onder controle te houden werd heel goed uitgevoerd. Terwijl ze voor de kerst gemiddeld 17 punten per wedstrijd scoorde en tegen Juventus VU14-2, werd ze vandaag op 4 punten gehouden. Sowieso kreeg HH niet de kans om in de wedstrijd te komen. Slechts 4 speelsters van HH kwamen aan scoren toe.

Goed was het om te zien dat Renske na (en ondanks) haar blessure langzaamaan weer haar oude niveau terug krijgt en weer een goede wedstrijd speelt. Zarah bewijst dat scoren geen voorwaarde is om een belangrijke bijdrage te leveren. Zij was 1 van de speelsters die de topscorer van HH uitschakelde en daarmee een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de winst.

Meerdere speelsters hebben fantastische basketbalacties gemaakt, dat zie je aan de statistieken. 13 assists, 24 steals, 6 bloks en 31 rebounds zijn daar het bewijs van. En we hebben weer veel mooie individuele acties gezien die bewijzen dat we fundamenteel, qua vaardigheden nog altijd stappen maken.

Over twee weken mogen we weer tegen Binnenland spelen. We spelen uit en dus zullen we in het wit spelen, want Binnenland speelt in het blauw. We zullen de nieuwe aanval inoefenen en deze aldaar proberen uit te voeren. Uiteraard gaan we weer zo goed mogelijk ons best doen om een goede wedstrijd te spelen.