VU14-1 verslaat Binnenland VU14-1

Na een maand mochten we eindelijk weer een wedstrijd spelen. Diverse pogingen om een oefenwedstrijd te regelen waren mislukt. Wel zijn de dames van VU14-1 al die tijd hard aan het werk geweest op de trainingen. Er werd vooral gewerkt aan fundamentals, spelinzicht en tactiek. De dames waren voorafgaande aan de wedstrijd erg gespannen. Binnenland uit Barendrecht is een vereniging met naam en reputatie. Er zaten dan ook twee dames uit de eredivisie op de bank als coaches. Zoals verwacht komt Binnenland in het blauw binnen en zijn ze niet voorbereid op het feit dat ook andere verenigingen in het blauw spelen. VU14-1 speelt de goede gastvrouw en gaat in het wit spelen. Bij Juventus waren er een paar meiden die ’s nachts terug waren gekomen van een schoolexcursie. Renske is nog herstellende van haar blessure. Maar we waren compleet, dus met z’n allen zouden we de rollen goed kunnen verdelen.

De opdracht was dezelfde als altijd. We komen als hardst werkende ploeg van het veld. En we passen toe wat we getraind hebben. Daarnaast spelen we om te winnen en dat willen we dan ook uitstralen.

Toch speelden we de beginfase met de handrem erop. Het duurde lang voordat beide teams los kwamen. Na een aantal minuten had alleen Sevim een score aangetekend en stond het pas 2 – 2. Vervolgens maakte Rezzan er in korte tijd 10 – 2 van door vooral zeer alert en snel te zijn. Na een score onderschept ze tweemaal de inbounds pass en zorgt zij meteen voor punten op het scorebord. Pas daarna zijn de eerste tekenen van ontspanning bij VU14-1 zichtbaar en gaat de handrem er een beetje af. Alle speelsters zijn bij het spel betrokken. Er wordt goed samengespeeld en bij vlagen zijn er briljante individuele en briljante teamacties te bewonderen. Aan het einde van het kwart staat het 21 – 10. Inmiddels hebben dan al 6 speelsters gescoord. 

De coaches van de tegenpartij vergeten te coachen, nemen geen time outs en zijn vooral bezig om de scheidsrechters te beïnvloeden. Uiteindelijk heeft het effect en krijgen de tegenstanders een aantal keren onterecht calls mee. Omdat het verschil dat door Juventus gemaakt wordt, niet aan de arbitrage ligt, maakt het voor het wedstrijdbeeld niets uit. Juventus blijkt vandaag fundamenteel beter te zijn. Er wordt hard verdedigd en dat leidt ertoe dat er van Binnenland een hogere mate van vaardigheden wordt gevraagd. Vaak kunnen we daardoor de bal onderscheppen of afpakken. Er wordt op deze manier ook veel lopen afgedwongen, maar dat wordt bewust niet gefloten door de scheidsrechters. Ze verklaarden dat ze het spel zoveel mogelijk wilden laten doorlopen. Langzaamaan lopen we uit naar 34 – 10. In de laatste minuten van het tweede kwart verliezen we een beetje de focus en scoren we 6 punten erbij, maar Binnenland scoort er 8. De ruststand is dan 40 – 18.

Verbeterpunten en het belang van een hoog concentratieniveau en hoge intensiteit wordt besproken. De meiden zijn hun spanning kwijt en zijn vol vertrouwen. Duidelijk is dat ze zin hebben in de tweede helft.

We beginnen desondanks moeizaam en Binnenland houdt ons makkelijk bij. Na een paar minuten staat het 8 – 6 in het kwart. De tussenstand is dan 48 – 24. Als we vervolgens verdedigend het een en ander beter uitvoeren en we de aanval een beetje bijstellen, wordt het uiteindelijk 57 – 26. Het is mooi om te zien dat in elk kwart meerdere speelsters aan scoren toekomen. Het zegt iets over het teamspel dat we spelen. De balans tussen lengte, techniek, kracht en inzicht is mooi terug te zien in het team als geheel. Ook dit kwart zijn er 5 verschillende speelsters die aan scoren toekomen. Een voorbeeld hiervan zijn een paar scores van Fatmanaz deze wedstrijd. Ze staat buiten de bucket vrij en wordt aangespeeld. Een enkele dribbel en een powermove naar de basket leiden tot mooie scores vanuit teamspel.

Het laatste kwart gebeurt er wat in de rust voorspeld werd. Het lukt ons om ook het derde en vierde kwart de intensiteit hoog te houden. Ook het concentratieniveau blijft hoog. Daarmee behalen we twee belangrijke doelen die we zelfs in de training al hadden voorbesproken. In plaats van dat speelsters energie verliezen gedurende de wedstrijd, lijkt het team er alleen maar energie bij te krijgen. Dit kwart wordt er beter vrijgelopen, beter gecommuniceerd, keihard gewerkt in de verdediging en slim aangevallen. Er wordt “brutaal” gespeeld. De dames zijn in deze fase totaal ontspannen en halen een goed niveau. Terwijl Juventus nog een tandje bijschakelt, lijkt Binnenland moe gestreden en houdt het daarom niet vol. Iedereen komt nog in het veld om een belangrijke bijdrage te leveren. De ene actie, pass, steal en score is nog mooier dan de volgende. En als er een keer gemist wordt, hebben we Zoë nog die de aanvallende rebound pakt en de bal er alsnog in gooit. Via tussenstanden als 67 – 27 en 78 – 30 schiet de teller door naar een eindstand van 92 – 35. Het kwart wordt maarliefst gewonnen met 35 – 9!

Deze wedstrijd maakte zichtbaar dat we de afgelopen tijd weer grote stappen hebben gezet. Speelsters hebben zich overduidelijk individueel ontwikkeld. Maar ook zichtbaar was dat we als team ons hebben door ontwikkeld. Deze mooie wedstrijd met het mooie teamresultaat en de individuele successen is daarbij de passende beloning.

10 van de 11 speelsters kwamen aan scoren toe, waarvan 4 speelsters in de dubbele cijfers (10 of meer punten). Er werden door het team 23 turnovers afgedwongen, waarvan er 7 op naam van Rezzan staan. Een enorm goede teamprestatie! Want niemand pakt een turnover tenzij de anderen de passlijnen dichthouden etc. Andere voorbeelden van mooie statistieken waren de 10 aanvallende rebounds voor Zoë en de 100% veldscores van Sevim (5 uit 5).

Coaches en publiek hebben kunnen genieten van mooi basketbal en een stijlvolle manier van spelen waarop de winst werd behaald.

De volgende wedstrijd zullen we weer alle zeilen moeten bijzetten. “Helmink Heroes uit; altijd lastig”. Dit weekend won Helmink knap en makkelijk van Grasshoppers.

De komende week zullen we ons weer maximaal voorbereiden.