VU14-1 verliest uit van DAS VU14-1

Onze dames waren vooraf zenuwachtiger dan ooit tevoren. En dat is precies waarom we meer van dit soort wedstrijden moeten spelen. Dat we een goede tegenstander tegenkomen, is helaas zeldzaam. Stel dat we vaak tegen een gelijkwaardige of betere tegenstander zouden moeten spelen, dan zou het juist heel gewoon zijn en zou er wellicht minder spanning bij komen kijken. We zouden er enorm van leren en bepaalde ontwikkelingsstappen veel sneller kunnen maken. We waren dan ook heel blij met de wedstrijd en de opbrengst daarvan.

Na het geconcentreerde warmlopen gingen we van start. DAS probeerde via man to man, druk te geven op onze ploeg. Dat hadden we al verwacht en daar waren we dus goed op voorbereid. Het resulteerde in een voorsprong voor ons. Via 0 – 4 gaat de teller naar 5 – 9. DAS schakelt over op een kleine man to man verdediging. Het wordt wat lastiger om door de verdediging heen te komen. De ploegen blijven aan elkaar gewaagd en dus staat er na 1 kwart een stand van 12 – 12 op het bord.

De eerste minuten blijven de teams in evenwicht. Dan loopt DAS voor het eerst uit. Het lukte ons niet altijd om DAS onder druk te blijven zetten, vooral als ze met hun 3 sterkste spelers tegelijk in het veld staan. Ook merk je dat DAS met deze drie sterke speelsters veel ervaring in huis heeft. Maar Juventus blijft knokken en dat leidde tot irritaties tussen de ploegen. Dankzij de goede scheidsrechters werd alles echter in goede banen geleid. We leden een aantal keren onnodig balverlies bij de inname van de bal en tijdens het uitspelen van de aanval. DAS dwingt ons tot het spelen van ons beste spel, het nemen van de beste beslissingen en het goed uitvoeren van wat we hebben geleerd. Iets minder dan dat wordt meteen afgestraft. DAS loopt in korte tijd uit naar 28 – 18.  De meiden zetten nog een keer aan en geven alles. Dat zorgt ervoor dat we via goed verdedigend -en aanvallend spel terugkomen naar 32 – 28.

In het derde kwart gaat het razend snel. DAS verdedigt weer erg klein, met enkele duidelijke kenmerken van zone. Daar hebben we nog niet zoveel ervaring mee, want eigenlijk mag het niet in onze competitie. We besluiten er gewoon mee om te gaan, maar dat gaat moeizaam. We raken ons zelfvertrouwen even kwijt, missen ogenschijnlijk makkelijke kansen en daarnaast pakt DAS de ene balwinst na de andere. Enkele keren dwingt DAS de balwinst goed af, maar vaak genoeg leveren we de bal te makkelijk (onnodig) in. DAS straft elke klein vergissing meteen af. Hun omschakeling is razend snel. De teller schiet naar 44 – 29. In dit kwart nemen we voor het eerst in het seizoen 2 time outs. We doen er alles aan en met succes. Door onze omschakeling te optimaliseren, stoppen we in ieder geval meer breaks van DAS. Dan komen wij vervolgens ook weer meer aan aanvallen toe. Ook het balverlies weten we weer te beperken. We kruipen terug naar 47 – 37. Aan het einde van het kwart staat het 49 – 37.

In het vierde kwart speelt DAS onmiskenbaar een zone verdediging. De bucket zit daarmee potdicht. Bepaalde penetraties zorgen voor open spots in de zone. Het wordt uitgelegd, maar het is nieuw voor de meiden, dus we moeten even wennen. We gaan te veel twijfelen, moeten veel nadenken en worden door deze verdediging totaal uit onze comfortzone gebracht (leuke woordspeling). DAS pakt hierdoor balwinst en speelt de breaks goed uit. Ze lopen uit naar 61 – 44. Na een time out zien we al dat we meer tegen de zone kunnen en durven doen. We krijgen een aantal keer een speelster vrij en daarmee de schoten die we willen, maar missen te veel. DAS had de buit ook al binnen en speelt de wedstrijd gecontroleerd uit. De eindstand is uiteindelijk 63 – 48.

De kwartstanden waren 12 – 12 / 20 – 16 / 17 – 9 / 14 – 11

Afgelopen seizoenshelft is DAS gedeeld eerste geworden in deze competitie met 1 verliespartij in 10 wedstrijden. Om met 15 punten te verliezen is geen schande en vooral op mentaal en tactisch vlak zeer leerzaam. Qua vaardigheden kunnen we sowieso makkelijk meekomen. De coaches zien dan ook meer dan genoeg aanknopingspunten om de komende tijd te verbeteren en om op zaterdag 13 april om 18.30 uur vol te gaan voor de herkansing.