VU14-1 wint op karakteristieke wijze van Rotterdam Basketbal

Nadat de dansende beer in de kleedkamer uit de hoofden van de meiden was verdwenen, werd er geconcentreerd warmgelopen. We traden aan met een compleet team en wisten op voorhand dat het een pittig potje zou worden. Er is wat dat betreft 1 afspraak leidend: geen enkele tegenstander gaat van het veld af met het gevoel dat ze harder gewerkt hebben dan wij. En dat zou ook niet gebeuren.

We kwamen goed uit de startblokken. Er werd meteen goed druk gezet en dus waren we dominant op het veld. Aanvallend waren Sevim en Rezzan moeilijk af te stoppen. Na een voorsprong van 2 – 8 herpakte Rotterdam zich. Ze  verdedigden wat beter en vooral met hun lange dame hadden we moeite. De wedstrijd raakte wat meer in balans en lange tijd bleef het verschil van 6 punten gehandhaafd. Ondertussen werd er doorgewisseld zodat we de verdedigende intensiteit konden vasthouden. Zodoende werd het gaatje ietsje groter voor een kwarteindstand van 10 – 18.

Gedurende het eerste kwart was de omschakeling van VU14 uitstekend. De breaks van Rotterdam werden netjes afgestopt. Getuige de 10 punten in het eerste kwart hadden ze veel moeite met onze verdediging. Met onze full court press hadden ze geen moeite. Ze kregen de bal met verbruik van veel energie over de middellijn, maar daarna stopten we keer op keer de bal en hadden we vaak de passlijnen dicht waardoor we veel intercepties pakten.

In het tweede kwart haperde onze motor bij een tussenstand van 10 – 22. Rotterdam ging simpelweg beter verdedigen. Tegelijkertijd miste VU14 enkele makkelijke ballen. Daarnaast leverden we door slordigheden onnodig wat ballen bij Rotterdam in. Ook door het goed verdedigen van onze out of bounds situaties dwong Rotterdam balwinst af. Rotterdam schakelde razendsnel om en strafte elk foutje van VU14 genadeloos af. De break van Rotterdam is snel en goed. Geregeld kwam Rotterdam tot makkelijke scores via o.a. 4 – 1 situaties en andere man meer situaties. Het vertrouwen van Rotterdam groeide en dan van Juventus daalde zichtbaar. En als we dan de Rotterdamse aanval een keer stop zetten en de passlijnen dicht hadden, werd de center van Rotterdam hoog aangespeeld. Deze passlijn werd niet altijd gedicht. In de training zullen we aandacht besteden aan de oplossing voor dit probleem. In deze periode was Rotterdam overduidelijk de bovenliggende partij. Dit werd dan ook uitgedrukt in een run van 12 – 4 voor Rotterdam. Het kwart werd door Rotterdam gewonnen met 12 – 8 voor een ruststand van 22 – 26.

In de rust zochten we de kleedkamer op. Opvallend was de rust in het team. Ook bij de coaches was er het volste vertrouwen in een goede afloop. Ons sterke wapen is onze verdediging en onze mentaliteit. Het is onze ruggengraat. Ook al loopt de aanval even niet, de meeste tegenstanders kunnen niet tegen de druk die wij 40 minuten lang geven. En ook qua vaardigheden konden we ons duidelijk goed meten met Rotterdam.

Tot vorige week heeft er een fout in het competitiehandboek gestaan van de NBB. Bij U14 mocht je sinds dit seizoen niet over het hele veld pressen. Geen vereniging hield zich eraan omdat de formulering van de regel voor veel interpretatie vatbaar was. Daarnaast is die regel niet goed voor het opleiden van spelers van U14 leeftijd. En verreweg de meeste verenigingen wisten niet van deze nieuwe regel. Toen de verwarring over de nieuwe regel ontstond, was het ook meteen weer opgelost. De NBB heeft vorige week verklaard dat het een vergissing van hun kant was. Verdedigen over het hele veld is toegestaan. Voor basketbalopleiders is dat heel logisch. Eerlijk gezegd wil ik graag dat mijn team onder hoge verdedigende druk staat. Daar worden we beter van. Er wordt namelijk meer van je vaardigheden gevraagd en dus word je gedwongen om vaardigheden op een hoger niveau uit te voeren. “Foutjes” worden afgestraft door de tegenstander en dat deed Rotterdam goed.

Na de rust ging de coach van Rotterdam in gesprek met de scheidsrechters. Ik hoorde hen zeggen: we gaan het aan de coach vragen van Juventus. De scheidsrechters vroegen mij of ik akkoord ging met het afzien van het verdedigen over het hele veld omdat Rotterdam tot vorige week dacht dat het niet mocht. Zij waren daarom niet gewend om tegen hoge verdedigende druk te spelen. Een verrassend verzoek wat mij betreft waar we uiteraard niet mee akkoord gingen. We zullen dit seizoen geen zonepress of zone spelen en niet doubleteamen. Maar verdedigen over het hele veld is nou eenmaal wél een terecht toegestane vorm van verdedigen. Overigens had Rotterdam daar geen moeite mee gezien de tussenstand. Zij speelden onze press prima uit en pasten zelf ook met succes over het gehele veld verdedigende druk toe. Het verzoek vanuit de coach van Rotterdam zien wij uiteraard als een enorm compliment aan Juventus VU14-1.

Toch zijn wij met onze verdediging een lastige ploeg. We stopten de bal van Rotterdam misschien pas af over de middellijn, maar het kost tegenstanders veel energie. En als vervolgens ook de passlijnen dicht zitten, heeft elke tegenstander een probleem. Bovendien hebben we steeds meer echt hele goede snelle 1 tegen 1 verdedigers. We kunnen dus lekker doorwisselen en de betere spelers van tegenstanders voortdurend onder druk zetten. Dat kost dus energie en de vraag is: hoe lang houdt de tegenstander het vol?

Rotterdam blijft keihard werken en komt terug tot 26 – 26. Desondanks zag je dat we de controle over onszelf weer terug hadden. Er werd beter gezorgd voor de bal dan in het tweede kwart. Vervolgens deed VU14-1 er een schepje bovenop en gaf dus wat meer gas. Geen tactische tips en trucs, maar gewoon meer energie leveren en beter zorgen voor de bal. De half court verdediging zat goed in elkaar. Vele breaks werden correct afgestopt en de passlijnen zaten vaak goed dicht. De tegenstander kwam veelal aan de zijkant van het veld stil te staan en met geen passmogelijkheden, stond hun aanval vervolgens stil. Er werden dan ook veel steals / intercepties gepakt. Volgens de statistieken van Imaad hebben we 16 keer balwinst gepakt, met Ilayda als lijstaanvoerder met 4 keer balwinst. Dit zorgde ervoor dat we het derde kwart uitliepen naar 28 – 39. Het kwart werd dus gewonnen met 6 – 13.

VU14-1 begint het 4de kwart met een 2 – 6 run voor een tussenstand van 30 – 45. Hiermee leek Juventus een voorschot te hebben genomen op de winst. Maar Rotterdam is een goede tegenstander met een enorme vechtlust, dus scherp blijven was belangrijk. Toen het wedstrijdbeeld dan ook heel eventjes leek te veranderen, nam Juventus meteen een time out. De boodschap was om slim te spelen en wat kritischer te zijn op onze schotselectie. Liever wat langere aanvallen en blijven zoeken naar een makkelijkere kans, dan een schot te nemen met een relatief kleinere kans van slagen. Tegelijkertijd is het houden van druk enorm belangrijk. Dit werd uitstekend uitgevoerd. We scoorden niet, maar door de betere schotselectie was het makkelijker om de break van Rotterdam af te stoppen. Door de goede verdediging op onze helft met het afsluiten van de passlijnen, kwam ook Rotterdam niet aan scoringskansen toe. Met nog bijna 4 minuten te spelen, bij een stand van 32 – 45 vlucht Rotterdam in een time out. Voor Juventus is het alleen zaak om eventuele geluksdriepunters te voorkomen. We blijven scherp en houden controle. Rotterdam wisselt dan een aantal keren het hele team tegelijk. Dit zaait vooral verwarring bij Rotterdam zelf. Van elke ijshockeywissel werd ik zelf zenuwachtig maar werd door onze meiden rustig en koel opgevangen. De samenhang bij Rotterdam  verdween volkomen en dus eindigden de laatste paar minuten in een 0 – 9 run voor Juventus. Het kwart werd gewonnen met 4 – 15 voor een eindstand van 32 – 54.

Kwartstanden: 10 – 18 / 12 – 8 / 6 – 13 / 4 – 15 > 32 – 54

Van de 11 speelsters kwamen er 10 aan scoren toe. Zoë (10) en Rezzan (14) kwamen in de dubbele cijfers. Maar de basis voor de winst was de verdedigende prestatie en het harde werken voor elkaar. Ik kan meerdere speelsters noemen vanwege hun goede verdedigende prestatie, maar wil Carmen er even uitpikken. Zij heeft nu meerdere wedstrijden laten zien dat ze grote stappen heeft gemaakt wat verdedigen en scoren betreft. Grote klasse!

% raak van scores vanuit het veld = 30%  (23 – 78!)

% raak van vrije worpen =  25% (8 – 32!)

Niet onze beste dag wat afronden betreft  ; )

Rotterdam heeft ons gedwongen om ons beste spel te spelen en bracht ons geregeld in problemen. Ik verwacht een hele spannende wedstrijd tegen Rotterdam op zaterdag 1 december om 17.30 uur. We zullen hard moeten trainen om deze concurrent voor te blijven. En dat zijn de uitdagingen die we graag hebben, want daar worden we beter van.

Volgende week spelen we thuis om 16.30 uur tegen BC Utrecht Cangeroes.