VU14-1: Grote auto’s verbruiken veel benzine

Grote auto’s verbruiken veel benzine. En grote auto’s die de berg op moeten rijden en dus hard moeten werken, nog meer.

Almere trad zaterdag 22 september aan met een aantal enorm grote meiden. De boodschap vooraf was vervolgens dat we veel druk zouden gaan zetten, Wij hebben een verdedigend sterk team en dat zou ons wapen zijn tegen die grote meiden. Als ze niet bij ons bord komen, maakt hun lengte niet uit. Vooraf werd er goed geconcentreerd warmgelopen. Tijdens de wedstrijd hadden we de luxe van een coaching staff van 4 man. De meiden ontvingen dan ook volop 1 op 1 begeleiding op de bank.

Zo getraind en zo gedaan. Er werd vanaf het begin af aan goed verdedigd en de beleving was duidelijk anders dan een week geleden. Almere koos voor een verdedigingsvorm waarbij twee grote speelsters in de buurt van de basket bleven staan. We kwamen dan ook makkelijk bij de basket, maar door het fysieke verschil was het nog even zoeken naar manieren om tot scoren te komen. Het zetten van druk van onze kant uit werkte prima. Zelf kwam Almere weinig bij onze basket uit omdat ze de bal al snel weer moesten inleveren. Na een 0 – 4 voorsprong eindigde het kwart zodoende in 6 – 4 voor Juventus.

Na aanwijzingen en tips over de niet verdedigde ruimtes bij almere werd het scoren makkelijker. Er werd ook steeds beter samengespeeld zodat zelfs de zoneverdediging werd uitgespeeld. En natuurlijk begon onze break te lopen door de goede verdediging. Bij Juventus kant werd snel doorgewisseld en dat had tot gevolg dat we met uitgeruste speelsters de druk hoog konden houden. Dit had een 13 – 0 run tot gevolg. De tegenstander raakte steeds vermoeider waardoor de scorenmachine steeds beter ging lopen. Het kwart werd gewonnen met 17 – 4 voor een ruststand van 23 – 8.

Het derde kwart bleven we doorwisselen en ons eigen spel spelen. De kunst was nu om het niveau vast te houden. Almere ging iets minder zone staan en werd iets actiever in de verdediging. Wanneer ze hun grote meiden nog wel in de bucket parkeerden wisten de meiden van VU14 op tijd af te stoppen voor afstandsschoten van middellange afstand. Deze werden geregeld omgezet in punten. Ook werd de verdediging uitgespeeld voor een laatste pass onder het bord. Het kwart werd gewonnen met 19 – 2 voor een tussenstand van 42 – 10.

Het vierde kwart waren we inmiddels begonnen met het wisselen van 5 meiden tegelijk. Voor de intensiteit maakte het niet uit. Beide deelgroepen van Juventus deden het prima in het veld. De eerste 5 minuten verhoogden we de score naar 50 – 12. Daarna ging Almere op de Quick Break spelen. Hun lange dame smeet de bal na rebound naar voren in de hoop dat de bal zou aankomen en er een score uit zou komen. Dit speltype kennen we nog van vorig jaar (Leiderdorp) en we waren er dus steeds als de kippen bij om de bal te onderscheppen of te stoppen. De concentratie werd pas op het laatst iets minder, maar de werklust bleef zichtbaar. Het kwart werd uiteindelijk gewonnen met 12 – 5 voor een eindstand van 54 – 15.

9 van de 10 speelsters kwamen aan scoren toe. De punten werden heel netjes verdeeld over het team. Slechts 2 speelsters kwamen in de dubbele cijfers met scoren.

De volgende wedstrijd is thuis tegen Shooters om 14.00 uur.