Juventus VU14 – Divine VU14

Na de eerste helft van het seizoen is VU14-1 van de vierde naar de derde klasse gepromoveerd. Dit betekent meer tegenstand en betere tegenstanders dan in de eerste helft van het seizoen. Zaterdag 20 januari 2018 speelden de meiden tegen Divine VU14-1. Ook dit bleek een ploeg met een paar hele grote en fysiek sterke dames te zijn. Minstens 3 dames bleken groter en steviger qua bouw te zijn dan onze langste speelster.

In het eerste kwart moesten beide ploegen hun balans nog vinden. Dat lukte Juventus het eerst. Na een 7 – 2 voorsprong kreeg Divine hun aanval ook op orde. Vooral door het gebruik van hun fysieke verschil en onder leiding van hun beste speelster wisten ze op een 7 – 10 voorsprong te komen.

In het tweede kwart werd de nadruk nog eens gelegd op de verdedigende druk die nodig was. De tegenstander was fundamenteel niet sterk, maar konden rustig hun aanvalsspel spelen, zonder bezig te hoeven zijn met onze (verdedigende) aanwezigheid. Alleen bij je tegenstander staan is dus niet genoeg. De verdediging werd steeds wat verder aangetrokken. De ploegen bleven in de eerste 7 minuten van het tweede kwart in balans. Na een tussenstand van 16 – 22 kregen we moeite met het feit dat twee grote meiden van de tegenpartij zich terugtrokken in de bucket. Zij verdedigden geen eigen tegenstander meer. Hierdoor gingen we twijfelen, leden we balverlies en sloeg verwarring toe. Niet alle meiden wisten wie ze moesten verdedigen. Divine maakte dankbaar gebruik van deze verwarring en kon breaks lopen en vond makkelijk vrijstaande medespeelsters. Divine had een gat geslagen en zodoende gingen we de rust in met een tussenstand van 18 – 28.

De hele rust werd er met elkaar gesproken over de ingrediënten voor een beter resultaat. Er werd gesproken over verdedigende intensiteit, beleving, honger en natuurlijk techniek en tactiek. De afspraak was dat we hard zouden werken om Divine te laten doen waar ze minder goed in zijn. Ze hadden moeite om hun spel te spelen als ze heel veld onder grote verdedigende druk stonden. Van het passen en vangen werd dan vaak een te hoog vaardigheidsniveau gevraagd.

In het derde kwart gingen de meiden meteen aan de slag met de afspraken. Helaas leidde het niet meteen tot resultaat. Na de rust scoort Divine meteen de eerste 4 punten en staan we tegen een achterstand van 18 – 32 aan te kijken. Dan blijkt weer het karakter van ons team. Er is altijd een bereidheid tot hard werken en ook laten de meiden zich makkelijk coachen. Nadat we tot 24 – 32 zijn teruggekomen, maakt Divine er in minder dan twee minuten weer 24 – 38 van. Tegelijkertijd begint Divine zichtbaar moe te worden en maken zij meer en meer fouten die voor ons balwinst opleveren. Het lukt ons om het kwart met 12 – 12 af te sluiten. Maar in de laatste minuten van het kwart is het duidelijk dat we de bovenliggende partij zijn geworden.

In het vierde kwart begint de race tegen de klok. Er wordt goed verdedigd, meiden helpen elkaar en ook blijft Juventus het bord hard aanvallen. Gelukkig zetten we onze verdiende vrije worpen ook om in punten. Ook onze schottraining begint zich langzaamaan uit te betalen. Met nog minder dan 5 minuten te spelen staat het dan 40 – 44. Juventus drukt door en met nog 3 minuten komen we gelijk met 44 – 44. Het dak gaat eraf. Publiek en speelsters op de bank moedigen luidkeels aan. Dan is het Aisha die de voorsprong op het bord brengt voor 46 – 44. Divine blijft ook vechten voor wat ze waard zijn en maken snel weer 46 – 46. Divine komt daarna niet meer aan aanvallen toe. De verdedigende druk blijft hoog en Juventus lijkt niet moe te zijn. In een volgende aanval van de meiden wordt er tot wel 3 keer onder het bord gemist. Steeds wordt er goed gerebound en dat leidt ertoe dat uiteindelijk Rezzan de bal ongeveer op de vrije worpenlijn krijgt. Ze schiet zelfverzekerd de bal en.. 48 – 46. Gelukkig blijven de meiden gefocust op de verdediging. Divine komt er niet meer langs. Uiteindelijk maken we nog 50 – 46 in de laatste momenten van de wedstrijd. Het kwart werd gewonnen met 20 – 6 voor een eindstand van 50 – 46.

9 van de 11 speelsters kwamen aan scoren toe. En alle speelsters waren super belangrijk.

Uiteindelijk zie je dat veel grotere en fysiek sterkere tegenstanders niet onverslaanbaar zijn, als je fundamenteel beter bent, sneller bent en uiteindelijk harder werkt. Een heel knappe prestatie. Zoals verwacht krijgen we de komende tijd te maken met goede sterke tegenstanders. We gaan de komende tijd dan ook veel leren.